Piaţa Universităţii - 1990 versus 2012





de Nelu Preda

    Am urmărit la fel ca orice român manifestaţia de la piaţa Universitaţii şi fara să vreau mi-au venit în minte evenimentele din aceeaşi piaţă din 1990 ,la care am participat nemijlocit.Deşi cei care au manifestat acum se revendică ca fiind continuatorii golanilor”,exista diferenţe esenţiale între 1990 şi 2012.
   În 1990 , revendicările erau politice ,respectiv aplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara ,care prevedea ca foştilor activişti să le fie interzisă participarea la viaţa politică ( vizându-l în deosebi pe Ion Iliescu şi alţii ca el ),pe când acum revendicările sânt de factură predominant economică.
Există diferenţe majore şi în privinţa stucturii manifestanţilor ,care în 1990 erau preponderent studenţi şi intelectuali ,pe când acum structura este mult mai eterogenă ,fiind formată prepondernt din păturile defavorizate : pensionari , ceva studenţi şi intelectuali dar foarte mulţi “revoluţionari”( înmulţiţi ca ciupercile după ploaie ) nemulţumiţi de pierderea indemnizaţiilor grase pe care statul roman le-a acordat cu generozitate până acum (in cuantum de aproximativ 2000 RON/luna ).
    Există însă o continuitate în modul cum autorităţile au acţionat şi în 1990 şi în 2012 , respectiv folosirea de provocatori care să dea acţiunii manifestaţiei un curs violent  ( prin incendieri de maşini spargeri de vitrine e.t.c. )  ,pretextul perfect pentru reprimarea în forţă a manifestaţiei.
    Simt de asemenea nevoia să fac o remarcă ,precizând din start că nu sânt un fan al regimului Băsescu.Sânt sau nu meritate actualele proteste ? Fără indoială că da , exceptându-i pe “revoluţionari” , care din câteva sute au ajuns fraudulos câteva mii , dar nici pe departe nu pot fi adresate exclusiv actualei puteri ,consecinţele actuale la nivel social fiind nota de plată a ultimilor 20 de ani de jaf şi corupţie generalizate.Te şi miri de unde mai are ţara asta resurse să supravieţuiască acestei tranziţii care a fost mai devastatoare decât un război !!!O să-mi argumentez afirmaţiile in următorul articol : Guvernul Văcăroiu ,cel mai devastator din intreaga tranziţie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog